12 januari

Het Boekenweekgeschenk van dit jaar is geschreven door Lize Spit en het Boekenweekessay door Raoul de Jong, zo werd al eerder bekend. Nu weten we ook hoe deze uitgaven eruit gaan zien. Het geschenk van Lize Spit heet De eerlijke vinder. Je krijgt het tijdens de Boekenweek (11-19 maart) bij een aanschaf van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken. De CPNB belooft ‘een meeslepend verhaal over vriendschap, solidariteit en het belang van rituelen’.

Raoul de Jong schreef Boto Banja; of het geheime genootschap der dansende dichters, een essay dat aansluit bij het Boekenweekthema ‘de pluriformiteit van onze identiteit’. Dit thema is gevat in het motto van de Boekenweek: ‘Ik ben alles’.

Boekenweekuitgaven

10 januari

In het Antwerpse museum Plantin-Moretus is op 9 januari het nieuwste Suske & Wiske-album gepresenteerd. Dat draagt de titel De geplaagde Plantijn en brengt het duo, uiteraard samen met tante Sidonia en Lambik, naar het Antwerpen van de zestiende eeuw, de tijd van de beroemde drukker Christoffel Plantijn.

De titel van het album verwijst onder meer naar de woelige periode waarin Plantijn zich een weg naar de top baande. De drukker zocht steeds naar een evenwicht tussen twistende protestanten en katholieken in die tijd, en had klanten aan beide zijden. Het destijds gloednieuwe medium van het gedrukte boek werd door Plantijn en zijn drukkerij Officina Plantiniana gebruikt om zowel klassieke als nieuwe werken en ideeën te verspreiden in de hele westerse wereld.

In het museum is een tijdelijke tentoonstelling te zien waarop wordt uitgelegd hoe een stripverhaal wordt gemaakt. Die expositie is digitaal te bekijken via de website Stripspeciaalzaak https://www.stripspeciaalzaak.be/stripnieuws/making-van-suske-en-wiske-366-de-geplaagde-plantijn. In de week van 18 tot en met 26 februari staat museum Plantin-Moretus https://museumplantinmoretus.be/nl in het teken van het nieuwe album, met op 22 februari een Suske & Wiske-dag.

Suske en Wiske De geplaagde Plantijn

4 januari

Fay Weldon overleden

Op 91-jarige leeftijd overleed de Britse schrijfster Fay Weldon, in 1931 geboren als Franklin Birkinshaw. Gedurende een periode van ruim vijftig jaar publiceerde ze een groot aantal luchtige en vaak komische romans. Haar verhalen zijn een soort moderne sprookjes over goed en kwaad, waarin de vrouwelijke personages vaker wel dan niet venijnige, feeksachtige trekjes vertonen.

Grote bekendheid kreeg ze onder meer met The life and loves of a she-devil, dat werd verfilmd en bewerkt tot een tv-serie. In dit verhaal neemt een vrouw wraak op haar overspelige echtgenoot door zijn carrière te ruïneren, zijn minnares om het leven te brengen en zich door een plastisch chirurg om te laten bouwen tot het evenbeeld van haar rivale. Een van haar laatste boeken borduurde voort op dit succes: in 2017 verscheen de roman Death of a she-devil.

Haar feministisch getinte boeken waren zeer populair, hoewel niet iedereen van Weldons radicale opvattingen gecharmeerd was. In een interview met het tijdschrift BoekDelen zei ze daarover in 2009: ‘Mannen vonden het bedreigend: ik probeerde de status quo te verstoren, het systeem op zijn kop te zetten. Vrouwen reageerden vaak net zo vijandig, omdat ik suggereerde dat het leven dat vrouwen leidden, een leven van opoffering aan man en kinderen, in zekere zin tijdverspilling was. Zelfs de vrouwenbeweging was niet blij met mijn werk, omdat ik de officiële partijlijn niet volgde. Eerlijk gezegd wist ik nooit precies wat die officiële lijn was…’

Een uitgebreide (Engelstalige) necrologie is te vinden bij de BBC. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-32300956

Fay Weldon interview
Fay Weldon tijdens een openbaar interview in Kopenhagen in 2008. Foto: Mogens Engelund. Creative Commons 3.0.

30 december

Handboekbinders aan de slag met actieboek Nederland Leest

De editie 2022 van de jaarlijkse campagne Nederland Leest krijgt een staartje: tijdens de Boekambachtbeurs in Leiden begin november, is het actieboek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in katernen uitgedeeld aan bezoekers. Handboekbinders gaan aan de slag om daarvan een mooi boek te maken. De resultaten zullen tentoongesteld worden in de centrale van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, ergens in de periode tussen maart en juni. Wie nog mee wil doen kan de katernen bestellen bij Stichting Handboekbinden. https://stichting-handboekbinden.eu/aanmelden_nieuws/tentoonstelling-oba/#

Handboekbinden

21 december

Tijs Goldschmidt bekroond met P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs 2023, bestemd voor beschouwend proza, is toegekend aan schrijver en gedragsbioloog Tijs Goldschmidt (1953). 

In de verantwoording van de toekenning schrijft de jury: ‘Hij schrijft nooit zomaar een populair-wetenschappelijke verhandeling, hij bedrijft literatuur. Hij formuleert elegant en bedachtzaam, is een meester van de lichte ironie en zijn formuleringen zijn helder belijnd, zichtbaar zorgvuldig gecomponeerd en van een soepele talige muzikaliteit. Als essayist is hij een verteller die weet dat de inhoud en vorm hand in hand gaan en hij is een meester in het verschuiven van accenten, het leggen van onverwachte relaties en het opkloppen van sleetse verbanden.’

Goldschmidt werd bekend met zijn in 1995 verschenen Darwins hofvijver, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Zijn meest recente boek, Wolven op het ruiterpad, werd in oktober 2022 bekroond met de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek.

Tijs Goldschmidt. Foto: Hans Aarsman.
Tijs Goldschmidt. Foto: Hans Aarsman.