Boekenpost november/december 2022

Boeken bieden stof tot praten. Hoewel lezen in principe een individuele bezigheid is, beleven veel mensen plezier aan het delen van hun leeservaringen, bijvoorbeeld in de duizenden leesclubs in Nederland en Vlaanderen. Daarom biedt elk nummer van Boekenpost een leesclubdossier. Deze keer is dat gewijd aan Eva Posthuma de Boer en haar roman De hand van Mustang Sally.

Het bijeenkomen rond een boek krijgt in de maand november altijd extra aandacht dankzij de campagne Nederland Leest, die de CPNB vooral namens de bibliotheken organiseert. Die geven een heruitgave van een bekend Nederlands boek cadeau aan hun leden en organiseren open leesclubs om over het boek en het daarmee verbonden ‘maatschappelijke thema’ te praten. Dit jaar draait het om ‘Oud worden, jong blijven’ en staat Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls centraal. De bijna 91-jarige populaire schrijfster komt in dit nummer uitgebreid aan het woord.

Een heel goede manier om discussies over boeken te laten oplaaien is het publiceren van een canon of iets wat de indruk wekt dat te zijn. De Vlaamse en Nederlandse organisatoren van een ‘canonenquête’ presenteerden begin oktober de resultaten. De levendige, soms felle reacties maken duidelijk dat literatuur leeft en veel mensen gevoelens hebben bij boeken. Ook voor deze discussie aandacht in de nieuwste Boekenpost.

Verder in dit nummer:

– Dat meerdere schrijvers samen aan een boek werken is bij non-fictie niet ongebruikelijk. Bij romans en verhalen komt samen schrijven veel minder vaak voor. Het fenomeen doet zelfs enigszins afbreuk aan het romantische denkbeeld dat een schrijver alleen zelfstandig en in eenzaamheid zijn werk kan verrichten. Dat neemt niet weg dat het collectieve schrijven bij herhaling bijzondere literatuur heeft opgeleverd. Wim Huijser struint in dit nummer door de literaire geschiedenis en belicht diverse vormen van ‘collectief schrijven’.

– ‘Als je meer weet over boeken, over hoe ze worden en werden gemaakt en wat daarbij komt kijken, dan zie je een boek anders’, zegt Aafke Boerma. Zij werkt voor het Huis van het Boek in Den Haag, een museum waar van alles te zien is dat te maken heeft met de geschiedenis van het boek, maar waar ook van alles te doen is. Je kunt er leren boekdrukken bijvoorbeeld en schrijven met een ganzeveer. Een mooie bestemming voor een boekenuitstapje, voor jong en oud!

– Rob van Essen vertelt over de klassieker die hem na aan het hart ligt: Dode zielen van Gogol. En Janke Reitsma komt aan het woord over haar succesvolle debuut Niets ontgaat ons.

– Verder: het verhaal achter het beeld van dichter Percy Bysshe Shelley in Viareggio, aandacht voor heel kleine boekjes als verzamelobject, schatten uit het Literatuurmuseum en nog veel meer!

Eerder verschenen edities

Boekenpost 158
© 2022  Stip Media