Boekenpost maart/april 2024

Veel aandacht was Mauk, de zesde roman van Jan Vantoortelboom, sinds het verschijnen nog niet ten deel gevallen toen in september de jury van de Boekenbon Literatuurprijs eerst de longlist en enkele weken later de shortlist bekendmaakte. Dat de roman in november uiteindelijk zelfs met de prijs werd bekroond, was voor de auteur dan ook een grote verrassing. ‘Dat ik zou winnen, bestond niet in mijn hoofd,’ zegt hij in het interview dat we met hem hadden.

Hoofdpersoon in de roman is de 76-jarige Maurice K. (Mauk) die op zijn ziekbed ligt en verlangt naar de dood. In zijn verwarde geest komen herinneringen boven aan zijn jeugd waarin zich traumatische gebeurtenissen voltrokken en hij vluchtte in fantasieën. Ook denkt hij terug aan een gedwongen verblijf in wat hij aanduidt als ‘het westen’ en herinnert hij zich de terugkeer in zijn geboortedorp, waar hij de laatste veertig jaar heeft geleefd in de woning van de oom die overleed door een ongeval op de dag van Mauks geboorte.

De roman is ‘een ode aan de literatuur’, volgens de jury van de Boekenbon Literatuurprijs. In het leesclubdossier naast een interview uiteraard een analysel van de roman en tips voor het voorbereiden van je leesclubbijeenkomst.


Verder in dit nummer:

– Sinds enkele jaren is sensitivity reader (‘gevoeligheidslezer’) een begrip geworden in de boekenwereld. Daarmee worden de mensen bedoeld die vanuit een specifieke achtergrond (etniciteit, geaardheid, religie of wat dan ook) teksten lezen voor uitgeverijen om te voorkomen dat er missers of kwetsende formuleringen in staan. In Groot-Brittannië ontstond vorig jaar een flinke rel toen bekend werd dat kinderboeken van Roald Dahl waren aangepast. Waarom schakelen uitgevers deze door critici als ‘overgevoelige moraalridders’ of zelfs ‘taalfascisten’ weggezette lezers in? En waarom praten diezelfde uitgevers daar liever niet over? In dit nummer een uitgebreid artikel over het hoe en waarom en de dilemma’s die ermee gepaard gaan.

– Wie van boeken en een knipoog houdt, wordt met open armen ontvangen bij Stichting Desiderata, genootschap voor boekenvrienden. Door de drie Tilburgse oprichters ook wel omschreven als ‘een open inrichting voor boekverdwaasden’. Portret van een genootschap dat nieuw leven inblaast in werken die liefde ademen voor het boek door middel van rijk geïllustreerde uitgaven die fraai ogen en licht van toon zijn.

– Boekenliefde kan overgaan in verzameldrift. En de echte ‘boekensneuper’ wil dan ook graag anderen vertellen over zijn bijzondere vondsten. Al is het maar één andere persoon, die zijn hobby (of levensdoel?) begrijpt. Naar aanleiding van het boek Mesjogge bezitsdrang, de correspondentie van boekenverzamelaars Dik van der Meulen en Alexander Reeuwijk, verdiept Wim Huijser zich in dit nummer in wat ‘boekengekken’ beweegt.


En ook nog:

– De Engelse schrijfster Jeanette Winterson koestert De onzichtbare steden van de Italiaanse auteur Italo Calvino als ‘haar’ klassieker.

– Leesclubtips bij Nirwana van Tommy Wieringa en Baumgartner, het mogelijk laatste boek van Paul Auster.

– Carry van Bruggen en haar broer Jacob Israël de Haan in de collectie van het Literatuurmuseum.

– Het beeld van George Sand in Parijs en de vertrouwde columns en rubrieken alsmede de agenda van beurzen en veilingen.

Dit nummer bestellen


Een greep uit recent verschenen nummers:

Boekenpost 189

– Leesclubdossier Richard Osinga, Munt.

– Peter Paul de Baar over zijn biografie van Theo Thijssen.

– Gesprek met literair vertaler Engels Barbara de Lange, bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijs als bekroning van haar hele vertaaloeuvre.

– Benedict Wells over de roman die voor hem een klassieker is: Laat me nooit alleen van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro.

Boekenpost 188

– Leesclubdossier Cobi van Baars, De onbedoelden.

– Pocketreeksen die kwamen en gingen en de Rainbow Pockets die 40 jaar bestaan.

– Donald Niedekker over zijn klassieker: de poëzie van de Zweeds-Finse Edith Södergran.

– De Alkenaer in Alkmaar: een antiquariaat dat inmiddels ook cultureel podium en leescafé is.

Boekenpost 187

– Leesclubdossier Laura van der Haar, De kuil.

– Genieten van poëzie hoef je als lezer niet alleen te doen van de pagina of van een beeldscherm. Steeds vaker zijn gedichten of dichtregels te zien in de openbare ruimte, zowel in de natuur als in de vorm van muurgedichten in de stad. In dit nummer een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

– Een reportage over het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard vertelt hoe belangrijk de uitvinding van de lithografie (steendruk) is geweest voor de huidige lezer.

Boekenpost 186 (Boek & Lezer zomerspecial):

– Leesclubdossier Sacha Bronwasser, Luister.

– De uitgave Het universum van Willem Frederik Hermans biedt, op basis van nooit eerder gepubliceerde brieven, foto’s en andere documenten uit het niet-openbare archief-Hermans een nieuw en levendig portret van de veelzijdige schrijver-kunstenaar.

– In een versmarkt op Rotterdam Katendrecht is sinds acht jaar ook een boekhandel gevestigd: Bosch&De Jong. Eigenaren Eelkje Bosch en Folco de Jong varen een eigenzinnige koers en organiseren bijzondere activiteiten, zoals een ‘Educate Yourself’ leesclub rond titels over onderwerpen als racisme, seksisme of gender.

Boekenpost 185:

– Leesclubdossier Jaap Robben, Schemerleven.

– Honderd jaar geleden overleed Louis Couperus. Wie was hij en wat is zijn betekenis nog, een eeuw later?

– Marion Bloem over de klassieker die zij sinds haar vijftiende koestert: Max Havelaar van Multatuli, ‘het beste literaire werk dat Nederland heeft voortgebracht’.

Meer over eerder verschenen nummers.

Eerder verschenen edities

Boekenpost 184 cover
© 2022  Stip Media