Boekenpost maart/april 2023
Schrijfster Wytske Versteeg siert de cover van Boekenpost 184. We spraken met haar over haar nieuwe roman Het gouden uur, die centraal staat in het Leesclubdossier in dit nummer. Een boek over de (on)mogelijkheid om elkaar echt te bereiken en te leren kennen, toegespitst op het al of niet hulp kunnen bieden aan vluchtelingen. Zoals gebruikelijk bieden we suggesties voor de bespreking. Dat doen we ook bij twee andere leesclubtips: Het huwelijksportret van Maggie O’Farrell en Letselschade van Vonne van der Meer.
Daarnaast schenken we aandacht in deze editie aan een bijzonder soort leesclubs: de ‘stille leesclubs’, een uit Amerika overgewaaide trend van mensen die bij elkaar komen om in alle rust ieder in een eigen boek te lezen. Op diverse plaatsen in Nederland en Vlaanderen vinden dit soort bijeenkomsten inmiddels plaats, ingegeven door de behoefte van mensen om tijd te maken om te lezen, zonder de ‘verplichtingen’ die vastzitten aan een reguliere leesclub. ‘The Introvert’s Happy Hour’, zo zijn deze ‘Silent Reading Parties’ wel genoemd.
Verder in dit nummer:
– Het haalde de pers eind 2021: de redding door een groep buurtbewoners van het antiquariaat Colette in Den Haag. Boekenpost ging kijken hoe het er nu voorstaat en trof een bloeiende winkel met veel activiteiten, gerund door een enorme groep enthousiaste vrijwilligers. Lezers weten hun weg te vinden naar wat inmiddels Colette & Co heet.
– Waar Nederlandse lezers steeds meer naar het Engelstalige boek grijpen, zijn jonge Nederlandstalige auteurs steeds vaker succesvol in het buitenland. In dit nummer van Boekenpost een artikel over de ervaringen van Lize Spit, Hanna Bervoets, Jaap Robben en Thomas Olde Heuvelt. Welke factoren spelen een rol bij hun succes?
– Mark. H. Stokmans debuteerde afgelopen jaar met de omvangrijke roman Land van echo’s en zag deze in februari bekroond met de Boekhandelsprijs, toegekend door boekverkopers aan een literair werk dat naar hun oordeel extra aandacht verdient. In de rubriek ‘Het debuut’ vertelt hij over het ontstaan van die roman en de weg naar publicatie.
– Joost Oomen vertelt op de Klassieker-pagina’s waarom de roman Forel vissen in Amerika van Richard Brautigan voor hem die status verdient: ‘Het is een geweldig boek waarvan ik veel heb geleerd. In dit boek deed Brautigan iets ongekends: hij schreef proza volgens de wetten van de poëzie.’
– Plus: het beroemdste literaire standbeeld van Duitsland, boekenverzamelaar Casper Schuckink Kool verwierf een bijzonder boek over dierentuin Blijdorp, het carnavalspak van Louis Couperus, de vertrouwde columns van Wim Hazeu, Wim Huijser en Rob van Vuure, het Winkeldagboek van René Hesselink en uiteraard leestips en een agenda.
Eerder verschenen edities

klantenservice
E-mail: info@stipmedia.nl
Tel: +31 (0)72 531 49 78
ma t/m do 13 – 16 uur
Adres: Louise de Colignystraat 15
1814 JA Alkmaar