Boekenpost september/oktober 2023
Laura van der Haar publiceerde met De kuil een spannende roman over twee ‘ontsporende breinen’ en als voornaamste decor een Nederlands bos. ‘Een bos met op het ene moment een pittoreske vakantiesfeer en op het andere moment heel dreigend, het gevoel dat er iets naars gaat gebeuren. Mijn personages, Kasja en Lennart, een jong stel, moesten dat dubbelzinnige spiegelen’, vertelt ze in het interview in het leesclubdossier in dit nummer. Behalve een vraaggesprek uiteraard in dit dossier een analyse van het boek waarmee je een leesclubbijeenkomst kunt voorbereiden en vragen die je voor de discussie kunt gebruiken.
In dit nummer schenken we ook veel aandacht aan hoe een tekst tot de lezer komt. Een reportage over het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard vertelt hoe belangrijk de uitvinding van de lithografie (steendruk) is geweest voor de huidige lezer. En wat gedrukt moet worden, moet vormgegeven zijn. Henrik Barends is een grafisch ontwerper die al een lange staat van dienst heeft. Hij maakte veel boekomslagen, waarvan er diverse werden geselecteerd voor de jaarlijkse uitverkiezing van Beste Boekomslag. We belichten zijn carrière, die nu bekroond wordt met een tweedelig boekwerk en een expositie.
Genieten van poëzie hoef je als lezer niet alleen te doen van de pagina of van een beeldscherm. Steeds vaker zijn gedichten of dichtregels te zien in de openbare ruimte, zowel in de natuur als in de vorm van muurgedichten in de stad. In dit nummer een uitgebreid artikel over dit onderwerp.
Verder in dit nummer:
– Schrijfster Esther Kinsky over ‘haar’ klassieker: de roman Ongezocht ongeluk van Nobelprijswinnaar Peter Handke. De schrijver is omstreden, maar dit specifieke boek heeft voor haar een bijzondere betekenis. ‘Voor mij een belangrijk boek, een mijlpaal.’
– In het Italiaanse Triest werd in 2019 een schrijversstandbeeld onthuld dat veel weerstand opriep. ‘Het standbeeld van de onenigheid’, zo werd het eerbetoon aan Gabriele d’Annunzio genoemd. In de rubriek ‘Boeken op een voetstuk’ lees je meer over het hoe en waarom.
– Plus: Nachtbloeiers, het debuut van Ananda Serné; een schrijversportret van A.L.G. Bosboom-Toussaint in het Literatuurmuseum; leesclubtips bij Schuilplaats voor andere tijden van Georgi Gospodinov en Picknick bij Hanging Rock van Joan Lindsay, de vertrouwde columns en een agenda van beurzen en veilingen.
Een greep uit recent verschenen nummers:
Boekenpost 186 (Boek & Lezer zomerspecial):
Leesclubdossier Sacha Bronwasser, Luister
De uitgave Het universum van Willem Frederik Hermans biedt, op basis van nooit eerder gepubliceerde brieven, foto’s en andere documenten uit het niet-openbare archief-Hermans een nieuw en levendig portret van de veelzijdige schrijver-kunstenaar.
In een versmarkt op Rottedam Katendrecht is sinds acht jaar ook een boekhandel gevestigd: Bosch&De Jong. Eigenaren Eelkje Bosch en Folco de Jong varen een eigenzinnige koers en organiseren bijzondere activiteiten, zoals een ‘Educate Yourself’ leesclub rond titels over onderwerpen als racisme, seksisme of gender.
Boekenpost 185:
Leesclubdossier Jaap Robben, Schemerleven.
Honderd jaar geleden overleed Louis Couperus. Wie was hij en wat is zijn betekenis nog, een eeuw later?
Marion Bloem over de klassieker die zij sinds haar vijftiende koestert: Max Havelaar van Multatuli, ‘het beste literaire werk dat Nederland heeft voortgebracht’.
Boekenpost 184:
Leesclubdossier Wytske Versteeg, Het gouden uur.
Het verschijnsel ‘stille leesclubs’: samenkomen om in alle rust ieder je eigen boek te lezen.
Antiquariaat Colette in Den Haag: gered door buurtbewoners en een succesvol eerste jaar.
Boekenpost 183:
Leesclubdossier Peter Zantingh, Tussentijds.
Schrijversgenootschappen: is er nog toekomst voor deze ‘literaire fanclubs’.
Antiquariaat Hinderickx & Winderickx jubileert.
Boekenpost 182:
Leesclubdossier Eva Posthuma de Boer, De hand van Mustang Sally.
Wat hoort er thuis in onze literaire canon? Een enquête leidt (gelukkig) tot discussie.
Het Huis van het Boek in Den Haag: een aansprekend literair uitstapje voor jong en oud.
Eerder verschenen edities

klantenservice
E-mail: info@stipmedia.nl
Tel: +31 (0)72 531 49 78
ma t/m do 13 – 16 uur
Adres: Louise de Colignystraat 15
1814 JA Alkmaar
INFORMATIE
© 2022 Stip Media
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
