Boekenpost mei/juni 2024

Marja Pruis stond met haar boeken op allerlei short- en longlists. Haar essaybundels zijn overladen met prijzen. Toch duurde het even voor ze haar weg in de schrijvende wereld vond. ‘Dat heeft alles met een soort gêne, een gebrek aan moed, te maken’, vertelt ze in het interview dat we met haar hadden naar aanleiding van haar vijfde roman, Huiswerk.

Centraal in de roman staat het ongemak dat ontstaat tussen een welgestelde werkgeefster (Clara) en haar werkneemster (de vluchteling Rose), nadat er in de woning van Clara is ingebroken door iemand die een sleutel gehad moet hebben. Voor veel mensen om Clara heen ligt voor de hand wie de dader is. Clara, naar wie in de roman wordt verwezen als een Mrs Dalloway, wil daar niet aan en voelt zich steeds ongemakkelijker.

Verder in dit nummer:

– Het genre van de biografie heeft in Nederland de laatste jaren aan populariteit gewonnen bij lezers. Sinds 2012 timmert de website Biografieportaal.nl hard aan de weg om het kennisportaal van de biografie in Nederland te worden en een community voor liefhebbers van het genre. In januari werd het particulier initiatief van historicus-ondernemer Eric Palmen omgezet in een stichting. Een nieuwe start, met ook nieuwe activiteiten, zoals een maandelijks praatprogramma met schrijvers van biografieën op locatie in Amsterdam.

– Een bibliotheek die ‘Rotterdamsch Leeskabinet’ heet, spreekt tot de verbeelding. In gedachten rijzen hoge plafonds op, met daaronder rijen goedgevulde boekenkasten en mahoniehouten leestafels met bureaulampjes. De naam stamt uit 1859, het jaar van de oprichting. Zo’n 850 particuliere betalende leden maken in 2024 gebruik van de leeszaal. Tot hun beschikking staan 270.000 boeken en tijdschriften op het gebied van geschiedenis, filosofie, politiek, theologie, kunst en kunstgeschiedenis, taal- en letterkunde, muziek en architectuur. Zo’n acht keer per jaar is er een lezing op het gebied van literatuur, geschiedenis of cultuur. En er worden leesclubs georganiseerd. In mei wordt het 165-jarig jubileum groots gevierd.

– Marjoleine Molenaar is gefascineerd door de heftige controverses die boeken al eeuwenlang oproepen. Nu heeft de directiesecretaris van Bibliotheek Rotterdam daarover Verboden boeken geschreven. Een boek dat boven alles zijn lezers aanspoort om na te denken over de achterliggende redenen van een verbod. Achterin haar boek nam Molenaar gespreksvragen op, in de hoop dat  haar lezers in leesclubs of ander verband erover doorpraten. Want: ‘Het ene verbod is het andere niet.’


En ook nog:

– Voor Kader Abdolah was de vraag naar ‘zijn’ klassieker eenvoudig te beantwoorden: ‘Als Perzisch schrijver zie ik het als mijn plicht om te vertellen over de grote Perzische mysticus Rumi (1207-1273) en zijn oeuvre.’ Hij noemt Rumi ‘de Shakespeare van het Oosten’.

– Ton Kok is zeer bekend binnen de Nederlandse antiquarenwereld. Hij was (mede-)eigenaar van antiquariaat A. Kok en Zn. in Amsterdam, van veilinghuis Van Gendt Book Auctions én voorzitter van beroepsorganisatie NVvA. Zijn belevenissen in het vak, die hij jarenlang opschreef voor Boekenpost, zijn nu voor de tweede keer gebundeld. In een interview kijkt hij terug op zijn loopbaan.

– Leesclubtips bij Vanaf vannacht slaap ik op het dak van Jens Christian Grøndahl en Niets dat hier hemelt van Tomas Lieske.

– Aandacht voor Sonja Prins op de pagina’s ‘De Collectie’ over schatten van het Literatuurmuseum.

– Beelden en gedenktekens ter ere van Cervantes vind je in heel Spanje. Maar Sevilla, de stad waar hij heeft gewoond, gewerkt en ook gevangen gezeten, spant de kroon. Peter IJsenbrant ging er kijken.

Dit nummer bestellen


Een greep uit recent verschenen nummers:

Boekenpost 190
– Leesclubdossier Jan Vantoortelboom, Mauk.
– ‘Sensitivity readers’: waarom schakelen uitgevers deze door critici als ‘overgevoelige moraalridders’ of zelfs ‘taalfascisten’ weggezette lezers in? En waarom praten ze daar liever niet over?
|- Stichting Desiderata, genootschap voor boekenvrienden: de boekenliefde spat er van af.
– Een aparte vorm van boekenliefde: verzameldrift. Naar aanleiding van de correspondentie tussen Dik van der Meulen en Alexander Reeuwijk, verschenen onder de titel Mesjogge bezitsdrang, verdiept Wim Huijser zich in wat ‘boekengekken’ beweegt.
– Jeanette Winterson over haar klassieker: Onzichtbare steden van Italo Calvino.

Boekenpost 189
– Leesclubdossier Richard Osinga, Munt.

– Peter Paul de Baar over zijn biografie van Theo Thijssen.

– Gesprek met literair vertaler Engels Barbara de Lange, bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijs als bekroning van haar hele vertaaloeuvre.

– Benedict Wells over de roman die voor hem een klassieker is: Laat me nooit alleen van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro.

Boekenpost 188
– Leesclubdossier Cobi van Baars, De onbedoelden.

– Pocketreeksen die kwamen en gingen en de Rainbow Pockets die 40 jaar bestaan.

– Donald Niedekker over zijn klassieker: de poëzie van de Zweeds-Finse Edith Södergran.

– De Alkenaer in Alkmaar: een antiquariaat dat inmiddels ook cultureel podium en leescafé is.

Boekenpost 187
– Leesclubdossier Laura van der Haar, De kuil.

– Genieten van poëzie hoef je als lezer niet alleen te doen van de pagina of van een beeldscherm. Steeds vaker zijn gedichten of dichtregels te zien in de openbare ruimte, zowel in de natuur als in de vorm van muurgedichten in de stad. In dit nummer een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

– Een reportage over het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard vertelt hoe belangrijk de uitvinding van de lithografie (steendruk) is geweest voor de huidige lezer.

Boekenpost 186 (Boek & Lezer zomerspecial):
– Leesclubdossier Sacha Bronwasser, Luister.

– De uitgave Het universum van Willem Frederik Hermans biedt, op basis van nooit eerder gepubliceerde brieven, foto’s en andere documenten uit het niet-openbare archief-Hermans een nieuw en levendig portret van de veelzijdige schrijver-kunstenaar.

– In een versmarkt op Rotterdam Katendrecht is sinds acht jaar ook een boekhandel gevestigd: Bosch&De Jong. Eigenaren Eelkje Bosch en Folco de Jong varen een eigenzinnige koers en organiseren bijzondere activiteiten, zoals een ‘Educate Yourself’ leesclub rond titels over onderwerpen als racisme, seksisme of gender.

Meer over eerder verschenen nummers.

Eerder verschenen edities

Boekenpost 184 cover
© 2022  Stip Media