Boekenpost 193 september/oktober 2024
Het Leesclubdossier in dit nummer is gewijd aan Jente Posthuma en haar roman Waar ik liever niet aan denk. Die verscheen in 2020 tijdens de lockdown, waardoor de positieve recensies niet vertaald konden worden in openbare optredens in boekwinkels en bibliotheken. Maar in Engeland raakte vertaalster Sarah Timmer Harvey onder de indruk van het boek. Zij wist een Britse uitgever te interesseren. Dat leidde dit jaar tot een nominatie voor de International Booker Prize.
Waar ik liever niet aan denk is een boek met een bijzondere vorm waarin een naamloos blijvende ik-vertelster terugkijkt op de aanvankelijk hechte, maar steeds moeizamere relatie met haar tweelingbroer die op 35-jarige leeftijd uit het leven stapte. In het interview dat we met haar hadden vertelt Posthuma dat lezers vaak denken dat het een autobiografische roman is. Maar dat zit anders.
Verder in dit nummer:
– Uitgeverij Loopvis in Arnhem brengt ‘beeldende boeken voor volwassenen’ uit waarin beeld en tekst een gelijkwaardige rol hebben. Het bedrijf van Marije Sietsma heeft een ambitieuze maar ook idealistische missie en maakt iedere uitgave met veel liefde en aandacht. Bekend zijn vooral de ‘Kakkerlakjes’, kleine geïllustreerde boekjes die je kunt versturen.
– Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is de meest succesvolle Nederlandse literaire roman van de laatste jaren, bekroond met zowel de Libris Literatuur Prijs als de Boekenbon Literatuurprijs. Met een omvang van circa 650 pagina’s is het voor leesclubs ook een flinke uitdaging. In dit nummer een artikel over vier Brabantse lezers die van het lezen en bespreken van de roman een heus project maakten en in totaal negen keer bij elkaar kwamen. De intensieve besprekingen hadden de deelnemers niet graag willen missen.
– Basisschooldocente Anne Steenhoff schrok van het leesniveau van haar leerlingen en kwam tot de conclusie dat het anders moet met het lezen op school. ‘We zaten er de afgelopen dertig jaar helemaal naast met ons leesbeleid.’ Ze pakte de zaken anders aan, zag de positieve gevolgen en schreef er een boek over: Een lui letterland. In dit nummer een gesprek met de bevlogen docente.
– Onze columnist Wim Hazeu overleed op 2 juli. In dit en volgend nummer zijn laatste twee bijdragen. Medecolumnisten Wim Huijser en René Hesselink herdenken hem.
En daarnaast onder meer:
– Leesclubtips bij Gevolgen van Koos van Zomeren en Demon Copperhead van Barbara Kingsolver.
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Arthur Japin over zijn liefde voor het werk van William Shakespeare.
– Heinrich Heine op een voetstuk in Düsseldorf.
– Het debuut van Tiemen Hiemstra, die zijn roman W. bekroond zag met de Anton Wachterprijs en met het boek de shortlist haalde van de Boekenbon Literatuurprijs.
– Our Story and the Book, een ambitieus schilderijenproject van de Vlaamse kunstenaar Thomas Dielman, voortkomend uit liefde voor het boek.
Een greep uit recent verschenen nummers:
Boek & Lezer (zomerspecial Boekenpost 192)
– Leesclubdossier Frank Nellen, De onzichtbaren
– Uitgebreid interview met Jacqueline Smit en Ingrid Meurs, de eigenaren van Orlando, een uitgeverij met een herkenbaar fonds van vrouwelijke auteurs, grotendeels ondergebracht in drie series. ‘Dit fonds is niet trendgevoelig, het is wie wij zijn.’
– Het laatste interview met Willem van Toorn, die op 31 mei overleed. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Franz Kafka schreef hij Kafka voor beginners en vertaalde hij brieven van de beroemde auteur, die verschenen onder de titel Ik moet u zo ontzettend veel schrijven.
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Daan Heerma van Voss over zijn persoonlijke klassieker: de roman Lichtjaren van James Salter.
– Leesclubtips bij Dag van Michael Cunningham en In het oog van Marijke Schermer.
Boekenpost 190
– Leesclubdossier Jan Vantoortelboom, Mauk.
– ‘Sensitivity readers’: waarom schakelen uitgevers deze door critici als
‘overgevoelige moraalridders’ of zelfs ‘taalfascisten’ weggezette
lezers in? En waarom praten ze daar liever niet over?
– Stichting Desiderata, genootschap voor boekenvrienden: de boekenliefde spat er van af.
– Een aparte vorm van boekenliefde: verzameldrift. Naar aanleiding van de
correspondentie tussen Dik van der Meulen en Alexander Reeuwijk,
verschenen onder de titel Mesjogge bezitsdrang, verdiept Wim Huijser zich in wat ‘boekengekken’ beweegt.
– Jeanette Winterson over haar klassieker: Onzichtbare steden van Italo Calvino.
Boekenpost 189
– Leesclubdossier Richard Osinga, Munt.
– Peter Paul de Baar over zijn biografie van Theo Thijssen.
– Gesprek met literair vertaler Engels Barbara de Lange, bekroond met de
Letterenfonds Vertaalprijs als bekroning van haar hele vertaaloeuvre.
– Benedict Wells over de roman die voor hem een klassieker is: Laat me nooit alleen van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro.
Boekenpost 188
– Leesclubdossier Cobi van Baars, De onbedoelden.
– Pocketreeksen die kwamen en gingen en de Rainbow Pockets die 40 jaar bestaan.
– Donald Niedekker over zijn klassieker: de poëzie van de Zweeds-Finse Edith Södergran.
– De Alkenaer in Alkmaar: een antiquariaat dat inmiddels ook cultureel podium en leescafé is.
Eerder verschenen edities
klantenservice
E-mail: info@stipmedia.nl
Tel: +31 (0)72 531 49 78
ma t/m do 13 – 16 uur
Adres: Louise de Colignystraat 15
1814 JA Alkmaar