Boekenpost 197 mei/juni 2025
Het Leesclubdossier is gewijd aan De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf, het debuut van Maria Kager dat zowel de juryprijs als de lezersprijs van de Bronzen Uil in de wacht sleepte.
De kiem van dat debuut ligt in haar jeugd. Kager groeide op als dochter van een adjunct-directeur van de koepelgevangenis in Haarlem en het gezin woonde naast de gevangenis. ‘Al heel jong vond ik die een fascinerende locatie voor een roman. Ik ben opgegroeid met verhalen over wat daarbinnen plaatsvindt, over gedetineerden, over zelfmoorden, over grote criminele zaken, dingen waar de meeste mensen niets van af weten. De koepelgevangenis staat midden in een woonwijk, een interessante spanning, schurend en schrijnend, goeie ingrediënten voor een roman. Vanaf mijn twintigste heb ik dus al aantekeningen gemaakt, maar het duurde jaren voor ik de goede vorm vond.’
De vorm die de roman uiteindelijk kreeg, is een van de opvallendste aspecten aan het boek en komt dan ook uitgebreid aan de orde in het interview en in de analyse die onderdeel uitmaakt van het dossier. En uiteraard zijn er discussietips voor leesclubs die met dit boek aan de slag willen.
Verder in dit nummer:
– Op 14 mei 1925 verscheen Mrs Dalloway van Virginia Woolf. Een roman die in meerdere opzichten revolutionair was en honderd jaar na dato nog steeds veel gelezen wordt. Waar gaat de roman over, wat was het vernieuwende en hoe waren de reacties? Een uitgebreid artikel over auteur en boek.
– Met een roman krijg je één leesavontuur in de schoot geworpen. Als je een verhalenbundel leest, kun je je onderdompelen in net zoveel levens als er in die bundel staan. En dat voor dezelfde prijs als van een roman. Een pleidooi voor het lezen van korte verhalen, mede aan de hand van antwoorden van diverse auteurs op vragen die we hen voorlegden. Plus een ‘leesstrategie’ voor de verstokte romanlezer die zich toch eens aan het genre wil wagen.
– Aandacht voor nog een ander genre dat enige gewenning kan vragen: poëzie! Een portret van twee organisaties die poëzie promoten: het Poëziecentrum Nederland en het online magazine Meander. Al decennia zijn ze er voor lezers én makers van gedichten. Voor beide organisaties is 2025 een kroonjaar, waarin ze ook samenwerken. ‘Poëzie biedt troost, maar ook tijd en rust, het is een handvat.’
En daarnaast onder meer:
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Arjan Visser over zijn liefde voor het werk van E.M. Forster, met name de roman Howards End.
– Harmen van Liemt over zijn debuutroman Lentekind.
– Leesclubtips bij de klassieker Een verloren vrouw van Willa Cather en de Prix Goncourt-winnaar Waak over haar van Jean-Baptiste Andrea.
– In zijn rubriek ‘Vergeeld en vergeten’ herleest Wim Huijser De overlevende van Ed. Hoornik.
– Een groot redenaar op een voetstuk: het beeld van Anton van Duinkerken in Bergen op Zoom.
– Besprekingen: de nieuwe boeken van Marcel Möring, Eduardo Halfon, Sander Kollaard, Lieke Marsman, Irene Vallejo en David Mitchell.
Een greep uit recent verschenen nummers:
Boekenpost 196
– Leesclubdossier Kathy Mathys, Tot het glinstert.
– ‘Laat het verhaal vooral verhaal zijn’: het gebruik van hertalingen van klassiekers wordt breed geaccepteerd in het onderwijs. Uitgeverij kleine Uil heeft inmiddels een hele reeks uitgebracht die goed gebruikt wordt.
– Honderd jaar geleden verscheen The Great Gatsby, de roman van F. Scott Fitzgerald die inmiddels als klassieker te boek staat. Niet alleen het boek, ook de uitbundige manier van leven van de auteur en zijn vrouw Zelda werden legendarisch.
– Een gesprek met Simon Mulder, de drijvende kracht achter de Stichting Feest der Poëzie. Met voordracht en muziek, het liefst met als entourage een bijzondere plek, brengt dit gezelschap podiumvoorstellingen die zich richten op ‘vormvaste dichtkunst, klassieke voordrachtskunst, ambachtelijke boekdrukkunst en literatuurgeschiedenis’.
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Abdelkader Benali over zijn liefde voor het werk van Nescio.
Boekenpost 195
– Leesclubdossier Mariken Heitman, De mierenkaravaan.
– Geef me de ruimte! is de titel van een van de bekendste boeken van Thea Beckman. Het is ook de titel van de Beckman-biografie die Vivian de Gier schreef. Gedurende negen jaar werkte ze aan het boek en vanaf het begin nam ze lezers daarin mee: er kwam een website met nieuws en video’s over haar onderzoek, ze gaf lezingen en organiseerde wandelingen in plaatsen waar Beckman heeft gewoond of haar boeken zich afspelen.
– De Limburgse Marije Freriks begon in 2003 vanuit de bibliotheek een leesclub voor kinderen. Het begeleiden van leesclubs werd een omvangrijker bezigheid: inmiddels begeleidt ze zes clubs voor volwassenen. Voor alle boeken die ze met haar clubs bespreekt, maakt ze discussievragen en ontwikkelt ze ook andere werkvormen.
– Nog een bevlogen literatuurliefhebber, eveneens afkomstig uit Limburg, is Mariël Hacking. Op het Griekse schiereiland Methana woont ze in een ‘eilandhuis’ genaamd Limnisa, waar ze onderdak biedt aan schrijvers uit diverse landen om in een inspirerende omgeving te werken. Een gesprek over haar leven in Griekenland en elders, de gastvrijheid voor schrijvers en het boek dat ze zelf publiceerde.
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Brenda Meuleman over haar liefde voor het werk van Rascha Peper.
– De eerste aflevering van de nieuwe rubriek ‘Vergeeld en vergeten’ waarin Wim Huijser boeken herleest die ooit opvallend waren.
Boekenpost 194
– Leesclubdossier Rinske Bouwman, Een soort eelt.
– Al lezend laten we ons graag door een verhaal op sleeptouw nemen. Maar wat als uit datzelfde verhaal nog meer valt te halen dan die heerlijke vervoering? Een gesprek met Lot Douze en Lidewijde Paris over hun activiteiten die mensen helpen om meer te halen uit een boek.
– Boekenkasten in je woning, een last of rijkdom? Een strijdbaar pleidooi om boeken de ruimte te geven in huis.
– Oud-uitgever Hans Oldewarris begon een reeks monografieën over inmiddels vergeten uitgeverijen als Andries Blitz, Scheltens & Giltay en Moussault. ‘Het is onbegrijpelijk dat uitgeverijen zo weinig interesse in hun eigen geschiedenis hebben.’
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Anya Niewierra over haar liefde voor de roman Het parfum van Patrick Süskind.
Boekenpost 193
– Leesclubdossier Jente Posthuma, Waar ik liever niet aan denk.
– De ‘beeldende boeken’ van uitgeverij Loopvis, met veel aandacht gemaakte boeken waarin tekst en beeld een gelijkwaardige rol hebben.
– Een bijzonder leesclubproject van vier Brabantse lezers rond de meermaals bekroonde, omvangrijke roman Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.
– Gesprek met de bevlogen basisschooldocente Anne Steenhoff. Ze schrok van het leesniveau van haar leerlingen en kwam tot de conclusie dat het anders moet met het lezen op school. Ze pakte de zaken anders aan, zag de positieve gevolgen en schreef er een boek over: Een lui letterland.
– Onze columnist Wim Hazeu overleed op 2 juli. In dit en volgend nummer zijn laatste twee bijdragen. Medecolumnisten Wim Huijser en René Hesselink herdenken hem.
Boek & Lezer (zomerspecial Boekenpost 192)
– Leesclubdossier Frank Nellen, De onzichtbaren
– Uitgebreid interview met Jacqueline Smit en Ingrid Meurs, de eigenaren van Orlando, een uitgeverij met een herkenbaar fonds van vrouwelijke auteurs, grotendeels ondergebracht in drie series. ‘Dit fonds is niet trendgevoelig, het is wie wij zijn.’
– Het laatste interview met Willem van Toorn, die op 31 mei overleed. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Franz Kafka schreef hij Kafka voor beginners en vertaalde hij brieven van de beroemde auteur, die verschenen onder de titel Ik moet u zo ontzettend veel schrijven.
– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Daan Heerma van Voss over zijn persoonlijke klassieker: de roman Lichtjaren van James Salter.
– Leesclubtips bij Dag van Michael Cunningham en In het oog van Marijke Schermer.
Eerder verschenen edities

klantenservice
E-mail: info@stipmedia.nl
Tel: +31 (0)72 531 49 78
ma t/m do 13 – 16 uur
Adres: Louise de Colignystraat 15
1814 JA Alkmaar