Boekenpost juli/augustus 2020
De redacties van Boekenpost en Boekblad hebben de handen ineengeslagen om een zomereditie uit te brengen die hopelijk boekenvakkers en boekenlezers kan boeien en inspireren. In deze bijzondere special komt de hele keten van het boek langs, van maker tot eindgebruiker.

Het begint allemaal natuurlijk met de schrijver, die staat centraal in het Leesclubdossier, een vast onderdeel van Boekenpost. We kozen deze keer voor Gerwin van der Werf en zijn roman Strovuur, verschenen bij Atlas Contact. De volgende schakel in het proces vormen de uitgevers die besluiten een titel al of niet uit te brengen. Uitgebreid aan het woord in dit nummer komt Mark Pieters, directeur van Van Oorschot, een van de meest eerbiedwaardige literaire uitgeverijen in Nederland die dit jaar het 75-jarig jubileum viert, al verloopt die viering anders dan gepland.

Is de uitgeefbeslissing eenmaal genomen, dan zijn er heel wat mensen betrokken bij de feitelijke totstandkoming van een boek. Denk aan redacteuren, vertalers, omslagontwerpers en rechtenmanagers. We laten zes van deze ‘stille krachten in het boekenvak’ aan het woord over hun werk.

Volgende schakel in de keten zijn de boekverkopers. Er zijn sombere voorspellingen gedaan over het aantal winkels dat als gevolg van de coronacrisis zal gaan verdwijnen. De komende maanden zal blijken in hoeverre die juist zijn, maar aan de bevlogenheid van de boekhandelaren zal het niet liggen. Een aantal van hen reikt op de recensiepagina’s met verve leestips aan. En Lot Douze van boekhandel Over het water in Amsterdam schrijft over de energie die het organiseren van leesclubs in de winkel haar geeft. Daarmee zijn we aanbeland bij de laatste schakel in de keten: de lezer en de genoegens die hij aan boeken beleeft. Door ze in stilte zelf te lezen, door er over in gesprek te gaan met anderen in leesclubs, door titels die hem na aan het hart liggen te herlezen of door boeken te hamsteren in coronatijd.

Boekenpost 159

Neem een jaarabonnement

NU SLECHTS € 31,95

Los nummer KOPEN?

Benieuwd naar een vorige editie van boekenpost, of wilt u heel specifiek een los nummer bestellen? 

Boekenpost 158

ADVERTEREN IETS VOOR U?

Wilt u ook een advertentie plaatsen? Neem contact op met verkoop@stipmedia.nl.

TIP DE REDACTIE!

Boekenpost hoort graag uw mening of ideeën. Heeft u suggesties voor artikelen of tips voor de redactie? Laat het ons dan weten en mail ons op info@boekenpost.nl! Persberichten over nieuwe uitgaven of evenementen op boekengebied zijn natuurlijk ook welkom.

contactgegevens

Bezoekadres:
Louise de Colignystraat 25-A in Alkmaar

Postadres
:
Louise de Colignystraat 15, 1814 JA Alkmaar

Tel.: +31 (0)72 531 49 78
E-mailinfo@stipmedia.nl

KvK : 37114134
BTWnr: NL191555411B01

Mailadressen

Volg ons ook via

© 2018 Stip Media