Boekenpost 196 maart/april 2025

Het Leesclubdossier is gewijd aan Tot het glinstert, de tweede roman van Kathy Mathys. Eerder publiceerde zij de roman Verdwaaltijd en het boek Smaak, een combinatie van essay, fictie en autobiografie over voedsel.

Mathys schreef lange tijd literaire recensies voor De Standaard en moest wel even wennen toen ze na haar romandebuut zelf recensies kreeg, vertelt ze in het interview dat we met haar hadden. Dat was in 2019, toen ze net begonnen was aan Tot het glinstert, dat uiteindelijk in 2024 verscheen. Behalve een roman over een ingrijpende gebeurtenis in het verleden is deze roman van Mathys ook nadrukkelijk een boek over schrijven, met name het schrijven van autobiografisch werk. Hoofdpersoon is Anna, die cursussen geeft voor wie zich in dit genre wil bekwamen.

Behalve het interview omvat het dossier ook een analyse van de roman, waarin twee verhaallijnen elkaar afwisselen. Het is een boek dat laat zien hoe niet geheelde (jeugd)trauma’s en de manier waarop het geheugen met de herinneringen daaraan omgaat, een gelukkig leven in de weg staan. Uiteraard zijn er discussietips voor leesclubs die met dit boek aan de slag willen.


Verder in dit nummer:

– Hertalingen van historische literatuur verschijnen al decennia op de markt. Nu het gebruik ervan breed wordt geaccepteerd door het onderwijs en uitgaven dankzij printing on demand lang leverbaar blijven, hebben hertalingen een nieuwe impuls gekregen. De Groningse uitgeverij kleine Uil heeft inmiddels een hele reeks uitgebracht, die in het onderwijs goed gebruikt wordt.

– Honderd jaar geleden verscheen The Great Gatsby, de roman van F. Scott Fitzgerald die inmiddels als klassieker te boek staat. Niet alleen het boek, ook de uitbundige manier van leven van de auteur en zijn vrouw Zelda werden legendarisch. Een artikel over het verhaal, de achtergronden, de klassiekerstatus en de boeken die geïnspireerd werden door de roman.

– Een gesprek met Simon Mulder, de drijvende kracht achter de Stichting Feest der Poëzie. Met voordracht en muziek, het liefst met als entourage een bijzondere plek, brengt dit gezelschap podiumvoorstellingen die zich richten op ‘vormvaste dichtkunst, klassieke voordrachtskunst, ambachtelijke boekdrukkunst en literatuurgeschiedenis’ zoals de website vermeldt. Oude tijden herleven, voor een groeiend publiek.


En daarnaast onder meer:

– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Abdelkader Benali over zijn liefde voor het werk van Nescio.

– Voor zijn tweede roman, Vlees en bloed, liet Vincent Kortmann zich onder andere inspireren door de jaren dat hij werkte bij veilinghuis Bubb Kuyper, waar veel antiquarische boeken door zijn handen gingen.

– Lena Kurzen debuteerde met de roman Schuilhuisje.

– Leesclubtips bij Vertel me alles van Elizabeth Strout en De instructies van Carolina Trujillo.

– In zijn rubriek ‘Vergeeld en vergeten’ herleest Wim Huijser De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo.

– Een herinnering aan onze medewerker Casper Schuckink Kool die in december 2024 overleed.

Dit nummer bestellen


Een greep uit recent verschenen nummers:
 

Boekenpost 195

– Leesclubdossier Mariken Heitman, De mierenkaravaan.

Geef me de ruimte! is de titel van een van de bekendste boeken van Thea Beckman. Het is ook de titel van de Beckman-biografie die Vivian de Gier schreef. Gedurende negen jaar werkte ze aan het boek en vanaf het begin nam ze lezers daarin mee: er kwam een website met nieuws en video’s over haar onderzoek, ze gaf lezingen en organiseerde wandelingen in plaatsen waar Beckman heeft gewoond of haar boeken zich afspelen.

– De Limburgse Marije Freriks begon in 2003 vanuit de bibliotheek een leesclub voor kinderen. Het begeleiden van leesclubs werd een omvangrijker bezigheid: inmiddels begeleidt ze zes clubs voor volwassenen. Voor alle boeken die ze met haar clubs bespreekt, maakt ze discussievragen en ontwikkelt ze ook andere werkvormen.

– Nog een bevlogen literatuurliefhebber, eveneens afkomstig uit Limburg, is Mariël Hacking. Op het Griekse schiereiland Methana woont ze in een ‘eilandhuis’ genaamd Limnisa, waar ze onderdak biedt aan schrijvers uit diverse landen om in een inspirerende omgeving te werken. Een gesprek over haar leven in Griekenland en elders, de gastvrijheid voor schrijvers en het boek dat ze zelf publiceerde.

– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Brenda Meuleman over haar liefde voor het werk van Rascha Peper.

– De eerste aflevering van de nieuwe rubriek ‘Vergeeld en vergeten’ waarin Wim Huijser boeken herleest die ooit opvallend waren.

Boekenpost 194

– Leesclubdossier Rinske Bouwman, Een soort eelt.

– Al lezend laten we ons graag door een verhaal op sleeptouw nemen. Maar wat als uit datzelfde verhaal nog meer valt te halen dan die heerlijke vervoering? Een gesprek met Lot Douze en Lidewijde Paris over hun activiteiten die mensen helpen om meer te halen uit een boek.

– Boekenkasten in je woning, een last of rijkdom? Een strijdbaar pleidooi om boeken de ruimte te geven in huis.

– Oud-uitgever Hans Oldewarris begon een reeks monografieën over inmiddels vergeten uitgeverijen als Andries Blitz, Scheltens & Giltay en Moussault. ‘Het is onbegrijpelijk dat uitgeverijen zo weinig interesse in hun eigen geschiedenis hebben.’

– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Anya Niewierra over haar liefde voor de roman Het parfum van Patrick Süskind.


Boekenpost
193

Leesclubdossier Jente Posthuma, Waar ik liever niet aan denk.

– De ‘beeldende boeken’ van uitgeverij Loopvis, met veel aandacht gemaakte boeken waarin tekst en beeld een gelijkwaardige rol hebben.

– Een bijzonder leesclubproject van vier Brabantse lezers rond de meermaals bekroonde, omvangrijke roman Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

– Gesprek met de bevlogen basisschooldocente Anne Steenhoff. Ze schrok van het leesniveau van haar leerlingen en kwam tot de conclusie dat het anders moet met het lezen op school. Ze pakte de zaken anders aan, zag de positieve gevolgen en schreef er een boek over: Een lui letterland.

– Onze columnist Wim Hazeu overleed op 2 juli. In dit en volgend nummer zijn laatste twee bijdragen. Medecolumnisten Wim Huijser en René Hesselink herdenken hem.


Boek & Lezer
(zomerspecial Boekenpost 192)

– Leesclubdossier Frank Nellen, De onzichtbaren

– Uitgebreid interview met Jacqueline Smit en Ingrid Meurs, de eigenaren van Orlando, een uitgeverij met een herkenbaar fonds van vrouwelijke auteurs, grotendeels ondergebracht in drie series. ‘Dit fonds is niet trendgevoelig, het is wie wij zijn.’

– Het laatste interview met Willem van Toorn, die op 31 mei overleed. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Franz Kafka schreef hij Kafka voor beginners en vertaalde hij brieven van de beroemde auteur, die verschenen onder de titel Ik moet u zo ontzettend veel schrijven.

– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Daan Heerma van Voss over zijn persoonlijke klassieker: de roman Lichtjaren van James Salter.

– Leesclubtips bij Dag van Michael Cunningham en In het oog van Marijke Schermer.

Boekenpost
191

– Leesclubdossier Marja Pruis, Huiswerk.

– Portret van het ‘Rotterdamsch Leeskabinet’, een bibliotheek met een naam die tot de verbeelding spreekt. In gedachten rijzen hoge plafonds op, met daaronder rijen goedgevulde boekenkasten en mahoniehouten leestafels met bureaulampjes. De naam stamt uit 1859, het jaar van de oprichting.

– Marjoleine Molenaar, directiesecretaris bij de Bibliotheek Rotterdam, is gefascineerd door de heftige controverses die boeken al eeuwenlang oproepen. Ze schreef Verboden boeken, een boek dat boven alles zijn lezers aanspoort om na te denken over de achterliggende redenen van een verbod. Achterin haar boek nam Molenaar gespreksvragen op, in de hoop dat haar lezers in leesclubs of ander verband erover doorpraten. Want: ‘Het ene verbod is het andere niet.’

– Ton Kok is zeer bekend binnen de Nederlandse antiquarenwereld. Hij was (mede-)eigenaar van antiquariaat A. Kok en Zn. in Amsterdam, van veilinghuis Van Gendt Book Auctions én voorzitter van beroepsorganisatie NVvA. Zijn belevenissen in het vak, die hij jarenlang opschreef voor Boekenpost, zijn nu voor de tweede keer gebundeld. In een interview kijkt hij terug op zijn loopbaan.

Eerder verschenen edities

Boekenpost 184 cover
© 2025  Stip Media