Boekenpost 194 november/december 2024

Het Leesclubdossier in dit nummer is gewijd aan Rinske Bouwman en haar roman Een soort eelt. Een debuut waarin het rouwproces van een jonge Nederlandse vrouw die in Mongolië opgroeide, op een bijzondere manier wordt verbeeld.

Rinske Bouwman (1988) studeerde Theaterwetenschappen en leidde zichzelf daarna op tot toneelschrijver en –producent. In 2015 richtte ze samen met regisseur Merel van Huisstede theatergezelschap TG Tiefschnee op. Verhalen schrijft ze al van jongs af aan en vaak spelen dieren daar een rol in. Dat is ook het geval in Een soort eelt.


Verder in dit nummer:

– Al lezend laten we ons graag door een verhaal op sleeptouw nemen. Maar wat als uit datzelfde verhaal nog meer valt te halen dan die heerlijke vervoering? Een gesprek met Lot Douze en Lidewijde Paris over hun activiteiten die mensen helpen om meer te halen uit een boek.

– Boekenkasten in je woning, een last of rijkdom? Interieuradviseurs manen nogal eens om vooral niet te veel boeken in met name je woonkamer te zetten. Maar de thuisbibliotheek lijkt inmiddels ook weer te mogen. Een strijdbaar pleidooi van ‘boekenman’ Wim Huijser om boeken de ruimte te geven in huis.

– Oud-uitgever Hans Oldewarris is begonnen met een reeks monografieën over inmiddels vergeten uitgeverijen als Andries Blitz, Scheltens & Giltay en Moussault. Want: uitgeverijgeschiedenis is cultuurgeschiedenis.  ‘Het is onbegrijpelijk dat uitgeverijen zo weinig interesse in hun eigen geschiedenis hebben.’


En daarnaast onder meer:

– Leesclubtips bij Long Island van Colm Tóibín en Joe Speedboot van Tommy Wieringa, het actieboek voor de campagne Heel Nederland Leest in november.

– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Anya Niewierra over haar liefde voor de roman Het parfum van Patrick Süskind.

– Michel de Montaigne op een voetstuk in Bordeaux.

– Jannerieke Caspers over de weg naar haar debuutroman Het Heidi-feest.

– De strijd tussen twee Groningse uitgevers die ieder hun eigen ‘Bos’ atlas’ hadden eind negentiende eeuw.

Dit nummer bestellen


Een greep uit recent verschenen nummers:

Boekenpost 193

Leesclubdossier Jente Posthuma, Waar ik liever niet aan denk.

– De ‘beeldende boeken’ van uitgeverij Loopvis, met veel aandacht gemaakte boeken waarin tekst en beeld een gelijkwaardige rol hebben.

– Een bijzonder leesclubproject van vier Brabantse lezers rond de meermaals bekroonde, omvangrijke roman Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

– Gesprek met de bevlogen basisschooldocente Anne Steenhoff. Ze schrok van het leesniveau van haar leerlingen en kwam tot de conclusie dat het anders moet met het lezen op school. Ze pakte de zaken anders aan, zag de positieve gevolgen en schreef er een boek over: Een lui letterland.

– Onze columnist Wim Hazeu overleed op 2 juli. In dit en volgend nummer zijn laatste twee bijdragen. Medecolumnisten Wim Huijser en René Hesselink herdenken hem.

Boek & Lezer
(zomerspecial Boekenpost 192)

– Leesclubdossier Frank Nellen, De onzichtbaren

– Uitgebreid interview met Jacqueline Smit en Ingrid Meurs, de eigenaren van Orlando, een uitgeverij met een herkenbaar fonds van vrouwelijke auteurs, grotendeels ondergebracht in drie series. ‘Dit fonds is niet trendgevoelig, het is wie wij zijn.’

– Het laatste interview met Willem van Toorn, die op 31 mei overleed. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Franz Kafka schreef hij Kafka voor beginners en vertaalde hij brieven van de beroemde auteur, die verschenen onder de titel Ik moet u zo ontzettend veel schrijven.

– Op de ‘Klassiekerpagina’s’ vertelt Daan Heerma van Voss over zijn persoonlijke klassieker: de roman Lichtjaren van James Salter.

– Leesclubtips bij Dag van Michael Cunningham en In het oog van Marijke Schermer.

Boekenpost
191

– Leesclubdossier Marja Pruis, Huiswerk.

– Portret van het ‘Rotterdamsch Leeskabinet’, een bibliotheek met een naam die tot de verbeelding spreekt. In gedachten rijzen hoge plafonds op, met daaronder rijen goedgevulde boekenkasten en mahoniehouten leestafels met bureaulampjes. De naam stamt uit 1859, het jaar van de oprichting.

– Marjoleine Molenaar, directiesecretaris bij de Bibliotheek Rotterdam, is gefascineerd door de heftige controverses die boeken al eeuwenlang oproepen. Ze schreef Verboden boeken, een boek dat boven alles zijn lezers aanspoort om na te denken over de achterliggende redenen van een verbod. Achterin haar boek nam Molenaar gespreksvragen op, in de hoop dat haar lezers in leesclubs of ander verband erover doorpraten. Want: ‘Het ene verbod is het andere niet.’

– Ton Kok is zeer bekend binnen de Nederlandse antiquarenwereld. Hij was (mede-)eigenaar van antiquariaat A. Kok en Zn. in Amsterdam, van veilinghuis Van Gendt Book Auctions én voorzitter van beroepsorganisatie NVvA. Zijn belevenissen in het vak, die hij jarenlang opschreef voor Boekenpost, zijn nu voor de tweede keer gebundeld. In een interview kijkt hij terug op zijn loopbaan.

Boekenpost
190
– Leesclubdossier Jan Vantoortelboom, Mauk.
– ‘Sensitivity readers’: waarom schakelen uitgevers deze door critici als
‘overgevoelige moraalridders’ of zelfs ‘taalfascisten’ weggezette
lezers in? En waarom praten ze daar liever niet over?
– Stichting Desiderata, genootschap voor boekenvrienden: de boekenliefde spat er van af.
– Een aparte vorm van boekenliefde: verzameldrift. Naar aanleiding van de
correspondentie tussen Dik van der Meulen en Alexander Reeuwijk,
verschenen onder de titel Mesjogge bezitsdrang, verdiept Wim Huijser zich in wat ‘boekengekken’ beweegt.
– Jeanette Winterson over haar klassieker: Onzichtbare steden van Italo Calvino.

Boekenpost
189
– Leesclubdossier Richard Osinga, Munt.
– Peter Paul de Baar over zijn biografie van Theo Thijssen.
– Gesprek met literair vertaler Engels Barbara de Lange, bekroond met de
Letterenfonds Vertaalprijs als bekroning van haar hele vertaaloeuvre.
– Benedict Wells over de roman die voor hem een klassieker is: Laat me nooit alleen van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro.

Meer over eerder verschenen nummers.

Eerder verschenen edities

Boekenpost 184 cover
© 2022  Stip Media