PRENTKUNST

Boekenpost 146 prod low res 101Voor de meeste mensen zal de combinatie van prenten met boeken in de andere volgorde gebruikelijker zijn: boeken met prenten. Nog vanzelfsprekender is het begrip ‘prentenboeken’ waarmee voor de meeste kinderen de leeservaring begint.

Grafdelver op een bankje.prentkunst 001

Wie regelmatig prenten bekijkt in alle hoeken en gaten van de handel, ontmoet onvermijdelijk prenten die als bijlage van het tijdschrift Kunstkroniek zijn verschenen. Daar zitten veel pareltjes bij en het is dus de moeite om even stil te staan bij het blad en zijn prenten.

Door A.J. Vervoorn

 

In de geschiedenis van de Nederlandse lithografische prentkunst loopt een duidelijke lijn vanaf August Allebé via zijn studenten aan de rijksacademie, zoals Jan Veth en Simon Moulijn, naar Aart van Dobbenburgh en nog later Metten Koornstra. Het zijn allen steentekenaars die proberen de specifieke mogelijkheden van het werken met lithografisch krijt en tusche op een steen maximaal te benutten. Kleur speelt nooit de hoofdrol in hun werk omdat ze net als de beroemde Franse lithograaf Odilon Redon vinden: ‘Het zwart is de wezenlijkste kleur, men moet het eerbiedigen.

BP144 productie LR 113Juni is de zomermaand, want of je nu klassiek of meteorologisch redeneert: altijd begint de zomer in juni. De langste dag, de meeste zon, vakantie in aantocht, overal bloemen. Zomer zorgt voor aangename momenten in het leven. In de prentkunst is er vanouds aandacht voor de seizoenen geweest en er zijn dus ook veel zomerse beelden grafisch vastgelegd.

Prentkunst001Geen dier is voor de ontwikkeling van onze samenleving van zo’n groot belang geweest als het paard. Het leverde energie en vervoer en als toegift ook nog voedsel. Elke grote verovering (soms een lelijk woord voor omwenteling van culturen) is ondenkbaar zonder de legers met hun paardenvolk. Alexander de Grote, Djengis Khan,

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl