Ferdinand en Johanna

ferdinandenjohannaElly Kamp
Bas Lubberhuizen
480 blz.
€ 34,99

Nederlands kunstenaarsechtpaar in leven en liefde
Het was een hecht huwelijk, een verbintenis voor het leven, waarin Ferdinand Bordewijk en zijn vrouw Johanna elkaar inspireerden, stimuleerden en ook bekritiseerden. Twee mensen die tegen elkaar opgewassen waren, met een liefdevolle band tot op het eind, toen Johanna in de war raakte en Ferdinand optrad als haar beschermer.

F. Bordewijk kennen we als schrijver van romans als Bint en Karakter, schepper van figuren als Dreverhaven en Katadreuffe. Een fel en gedisciplineerd mens, gereserveerd. Tegenover zijn vrouw kon Ferdinand wel warm zijn en zijn pantser laten vallen. Johanna ontwikkelde zich van 26-jarige leeftijd af tot een belangrijk componiste. Zij was een ondernemende en vrolijke persoonlijkheid.

Elly Kamp geeft met het boek Ferdinand en Johanna een deskundig dubbelportret van de schrijver en de componiste, man en vrouw. Ze blijft neutraal over het feit of F. Bordewijk antisemiet zou zijn en over de rol die beide echtelieden in de Ereraden hadden. Na lezen van de lijvige biografie Ferdinand en Johanna kun je niet anders dan concluderen dan Elly Kamp plezier heeft gehad in het nauwgezet uitpluizen van deze levens.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl