BELEVENISSEN IN HET UTRECHTSE ANTIQUARIAAT HINDERICKX & WINDERICKX

Boekenpost 148 prod LR 97Door René Hesselink

Dinsdag 29 november 2016
Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de kompaan stierf, het was ook op een dinsdag. En ook vandaag is het precies vierendertig jaar geleden dat Hans en ik de winkel van Hinderickx & Winderickx begonnen. Dat was overigens op een maandag. Vijf jaar doe ik de winkel nu zonder Hans, dat is al meer dan tien procent. Vijf jaar geleden dacht ik nog dat het me nooit zou lukken in mijn eentje, maar natuurlijk lukt het wel. Het is alleen zo leuk niet meer zonder kompaan. Remco Campert schreef een gedicht op 29 november, hij citeerde het zelf laatst in deVolkskrant. ‘De witte roos’ is de titel: ‘Het was laat in het jaar / ach eigenlijk bedoel ik eind november / de negenentwintigste als ik het wel heb / zo om een uur of vier in de middag / … / toen van de witte roos / het laatste blaadje losliet / en neerwaarts dwarrelde / donkerende grond tegemoet.’

 

Zaterdag 3 december
De Belgische posterijen zijn weer eens bezig met pogingen hun Nederlandse collega over te nemen. Ik mag hopen dat het niet lukt, mijn ervaringen met de Belgische post zijn niet bepaald gunstig. Regelmatig worden er pakjes beschadigd bezorgd en af en toe krijg ik pakjes terug met de mededeling ‘adres niet bekend’ of ‘niet afgehaald’, terwijl de geadresseerde nergens van weet en op het vermelde adres al vaak pakjes van mij heeft ontvangen. Waarschijnlijk krijgen de Belgische postbodes nog minder betaald dan de Nederlandse en hebben daarom geen zin de pakjes adequaat te bezorgen.

Woensdag 14 december
Geboortedag van Gerard Reve en Boudewijn Büch. Reve zou 93 geworden zijn, Büch 68. Met Reve missen we een groot schrijver, maar Büch lijkt met de jaren steeds kleiner te worden. Gisteren werd bekend dat Bas Heijne de P.C. Hooftprijs krijgt. Zolang Brouwers die prijs niet krijgt blijft elke P.C. Hooft-bekroning een aanfluiting.

Zaterdag 17 december
Bij de post vandaag een gedicht (eigenlijk meer een aforisme) van Archibald: ‘De stervende schrijver stelde // Houd hoop en moed, / mijn vrienden. // Er is licht / aan het einde / van de tunnel. // Niet veel / maar / je kan / er bij / lezen.’

Zaterdag 24 december
Jong stel kijkt bij de elpees. De jongen zegt: ‘Beethoven, dat is geen lelijke muziek.’ Meisje: ‘Luister je daar dan naar?’ Jongen: ‘Nee, maar het is geen lelijke muziek.’

Woensdag 4 januari 2017
Dit nieuwe jaar is qua boekenverkoop bepaald niet hoopgevend begonnen. Eén uur en twee Engelse pocketjes verkocht voor samen € 9,-. Ondertussen is het zes uur en ik moet het voorgaande herroepen. De omzet is zelfs boven de 600 uitgestegen.

Vrijdag 6 januari
Ik verkoop een stapel elpees aan een man die vertelt dat hij een herseninfarct heeft gehad en sindsdien niet meer naar cd’s kan luisteren, maar wel naar elpees. Het was een advies van zijn neuroloog. Kennelijk verwerken de hersenen analoog geluid anders dan digitaal.

Donderdag 12 januari
Eergisteren inkoop in de buurt van het Wilhelminapark. Eén grote kamer met daarachter een keuken en ongetwijfeld een douche. Een licht vervuild hol vol boeken. De woning van een ouderwetse boekenverslaafde, zoals je ze niet zoveel meer tegenkomt. Een uitstervend ras. Meestal zijn het mannen, maar deze keer was het een vrouw, een vrouw met een brede interesse: veel psychologie, sociologie, filosofie, maar ook literatuur en kunst. In enkele boeken stond een naam, die ik herkende. Vroeger, ik denk wel 25 jaar geleden, kwam ze bij ons in de winkel. Haar boeken waren ook van de soort waarin we in het begin van ons bestaan, voordat we ons vrijwel exclusief op literatuur en filosofie richtten, handelden. Van de drieduizend boeken waren nu nog maar twee verhuisdozen vol voor ons interessant.

Vrijdag 20 januari
De deadline voor Boekenpost nadert met rasse schreden, maar hier in de winkel gebeurt helemaal niets waarover ik kan schrijven. Alle potentiële klanten blijven thuis en zijn hun huis aan het barricaderen voor het naderende einde van de wereld: vanmiddag wordt Donald Trump geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten.

Maandag 23 januari
E-mail: ‘Beste boekhandel, Hebt u ook een tweedehands exemplaar van het boek van Joseph Heller Catch 24 in de Nederlandse vertaling ook in voorraad? hart groet.’ Ik heb hem laten weten dat we een gebonden editie in huis hebben van Catch 22, maar hij wil de pocket.

Andere e-mail, nu over In de ban van de ring: ‘Hallo, ik heb interesse in dit boek als het boek en de stofomslag inderdaad mooi en heel is. Ik ben bereid om 10 euro voor het boek te betalen er komen dan nog verzendkosten bij. ik zie graag uw reactie tegemoet. met vriendelijke groeten. een foto van de rug zou ik op prijs stellen.’ Het boek kost 15 euro, wat niet duur is voor de mooie dundrukuitgave, dus dit feest gaat niet door. 

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl