Artikelen

Boekenpost 148 prod LR 150Door Kees van Rixoort
…van Yves Petry verschilt per jaargetijde. ‘Ik woon alleen en kan kiezen waar ik werk. In de zomerhelft van het jaar werk ik op de eerste verdieping, met uitzicht op hoge bomen in de tuin van overburen. In de winterhelft is het daar te koud en werk ik op het gelijkvloers met uitzicht op mijn eigen tuin. Eigenlijk is het uitzicht voor mij het enige wat telt. Er moet licht en hemel voor me zijn. De ruimte zelf waarin ik zit maakt niet veel uit.’ 

U bent writer in residence tijdens Tilt in Tilburg. Wat houdt dat in? Wat vindt u ervan? Beweegt u zich graag onder de mensen?
‘Dat houdt kennelijk heel wat in. Optredens op het festival zelf, in een boekhandel, ontmoetingen met studenten. Ook een Zomergasten-achtig programma waarin ik een aantal fragmenten laat zien en daarbij een ongemeen boeiend verhaal vertel. Bovendien word ik ook nog geacht een verhaal te schrijven naar aanleiding van mijn verblijf in Tilburg. Ik hoop maar dat het een zeer inspirerende stad is.’

Boekenpost 148 prod LR 97Door René Hesselink

Dinsdag 29 november 2016
Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de kompaan stierf, het was ook op een dinsdag. En ook vandaag is het precies vierendertig jaar geleden dat Hans en ik de winkel van Hinderickx & Winderickx begonnen. Dat was overigens op een maandag. Vijf jaar doe ik de winkel nu zonder Hans, dat is al meer dan tien procent. Vijf jaar geleden dacht ik nog dat het me nooit zou lukken in mijn eentje, maar natuurlijk lukt het wel. Het is alleen zo leuk niet meer zonder kompaan. Remco Campert schreef een gedicht op 29 november, hij citeerde het zelf laatst in deVolkskrant. ‘De witte roos’ is de titel: ‘Het was laat in het jaar / ach eigenlijk bedoel ik eind november / de negenentwintigste als ik het wel heb / zo om een uur of vier in de middag / … / toen van de witte roos / het laatste blaadje losliet / en neerwaarts dwarrelde / donkerende grond tegemoet.’

Boekenpost 148 prod LR 168Het is zeker niet de bedoeling dat de aandacht die Boekenpost aan strips geeft voortaan de vorm van een necrologie aanneemt, maar helaas is er wederom aanleiding bij het verscheiden van een grote naam uit de wereld van de strip stil te staan. Sterker nog: dit keer gaat het om twee stripmakers van formaat. Nadat in het vorige nummer een artikel is gewijd aan de overleden Vlaamse strippionier Marc Sleen, zijn nu kort na elkaar twee Nederlandse stripgrootheden komen te overlijden: Peter van Straaten en Jan Kruis. We zouden deze unieke stripmakers erg tekort doen wanneer we niet bij hun carrière zouden stilstaan.

Door Wilco Tuinenburg

Door Wim Huijser

Van een grote Nederlandse uitgeverij ontving ik een berichtje dat ze kortgeleden de klassieker Fahrenheit 451 van Ray Bradbury hadden geacquireerd, waarvan C. Buddingh’ in 1960 de Nederlandse vertaling verzorgde. De schrijver-vertaler zelf had Het Spectrum de futuristische roman onder de aandacht gebracht.

De actuele vraag was nu of deze vertaling zevenenvijftig jaar later nog bruikbaar is voor een heruitgave. Er moeten er indertijd duizenden van zijn gedrukt. Alleen als Prisma-boek beleefde het al vier drukken. Je zou dus verwachten dat de titel met een paar muisklikken op internet vindbaar is. Dat blijkt echter niet het geval, en zodoende kwam de redacteur vertaalde fictie uiteindelijk bij Buddingh’s biograaf terecht. Natuurlijk was mijn eerste reactie dat hij niet goed had gezocht, want wat is er op internet nu níet terug te vinden? Daar komt bij dat het boek in 2003 nog was uitgegeven door Ambo/Anthos in de reeks Flamingo Film Klassiekers. Van die uitgave heb ik zelf een exemplaar in de kast staan.

Anne frank gedichtGedicht Anne Frank
1942
Bubb Kuyper
€ 140.000

Het is vlak voor de deadline, en ik heb nog geen idee voor een artikel. Dan zie ik op de tv het bericht over een handgeschreven gedicht van Anne Frank uit 1942, dat bij Bubb Kuyper zal worden geveild; verwachte opbrengst tenminste 30.000 euro. Veilingdirecteur Blankevoort verklaart voor de camera: ‘Dit is zo zeldzaam dat ik het nooit eerder heb gezien’, wat me een niet zeer betrouwbare graadmeter lijkt. Mijn eerste indruk: wat een draak van een vers, dit kan nooit bedacht zijn door een twaalfjarige. Maar handschrift en ondertekening zijn van Anne. Enige tijd geleden is voor een gewoon boek in Amerika 62.500 dollar betaald, alleen omdat Anne Frank haar naam voorin had geschreven! Dus zal er vast wel belangstelling zijn voor dit blaadje uit het poesiealbum van de zus van een vriendin van Anne.

Door Casper Schuckink Kool, antiquaar en boekenspeurder

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl