William Makepeace Thackeray’s Vanity Fair

Boekenpost 146 prod low res 218De Engelse roman Vanity Fair van William Makepeace Thackeray verscheen aanvankelijk in 19 maandelijkse delen als feuilleton onder de titel Pen and Pencil Sketches of English Life. De roman volgt het leven van Becky Sharp en Emmy Sendly en hun vrienden en families rond de Napoleontische oorlogen (1803-1815). Het eerste deel verscheen in januari 1847 en zou in juni 1848 eindigen. Het was het eerste werk dat Thackeray onder zijn eigen naam publiceerde. De feuilleton werd goed ontvangen en onlangs nog door de Britse bevolking verkozen op plek 122 van de meest gewaardeerde romans.

Door Trude Dijkstra en Rindert Jagersma

De aanvankelijke titel - Pen and Pencil Sketches - verwijst niet alleen naar de satirische wijze waarop Thackeray de vroeg negentiende-eeuwse Engelse samenleving beschrijft maar ook naar de vele illustraties die de auteur zelf aan de tekst toevoegde.

Naast de vele afbeeldingen zijn vooral de geïllustreerde initialen opvallend. In de eerste delen zijn de initialen van relatief klein formaat en is de voornaamste functie ervan overwegend decoratief. Later zouden de letters evolueren tot bijna allegorische representaties van de bijbehorende tekst, waarbij ze een symbolische betekenis hebben om de verhaallijn uit te diepen en kracht bij te zetten.


Neem bijvoorbeeld de eerste sierinitiaal, te vinden op de eerste pagina. De letter – in houtgravure, waarschijnlijk gemaakt door Joseph Swain – laat de aankomst van een koets zien. De initiaal hoort bij een moment in het verhaal waarop Becky Sharp wordt opgehaald van Miss Pinkertons Academy on Chiswick Mall, om af te reizen naar Vanity Fair. De locatie Vanity Fair was al een ouder gegeven in de Engelse literatuur en was een dagelijkse jaarmarkt in de plaats Vanity. De nooit-ophoudende jaarmarkt was gevestigd langs een pelgrimsroute en het is dan ook niet verwonderlijk dat het symbool stond voor de afleidende, zondige wereldse zaken. In het werk van Thackeray representeert de fair een leven van luxe en rijkdom. Door de koets in de initiaal af te beelden wordt een beweging naar een nieuw leven voor de hoofdpersoon gesuggereerd in de vorm van een voertuig dat letterlijk en figuurlijk een voortstuwende beweging voorstelt.

Suggestieve beeldtaal

Bijzonder is dat Thackeray de initialen aan het begin van een hoofdstuk gebruikt om het karakter van de hoofpersonages te benadrukken, en de lezers in een bepaalde gemoedstoestand te brengen – nog voordat de gebeurtenissen in het hoofdstuk zich hebben ontvouwd. Het karakter van Becky wordt in het verloop van het boek steeds kwaadaardiger. Dit wordt door Thackeray geëxpliciteerd in de sierinitiaal voor het hoofdstuk ‘Miss Crawley at Home’ door met een letter in de vorm van een slang te verwijzen naar de negatieve karaktereigenschappen van zijn hoofdpersonage. Door een dergelijke suggestieve beeldtaal te gebruiken zorgt Thackeray er al aan het begin van de tekst voor dat zijn lezers met een bepaalde gemoedstoestand aan het hoofdstuk beginnen en beïnvloedt daarmee uiteraard de uiteindelijke perceptie van de lezer.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl