Eerdere nummers

BOEKENPOST 148

Boekenpost 148 cover

In dit nummer van Boekenpost blikken we terug op de zomer van 1971, de zomer van de literaire Robinsons. Van verachting naar bewondering. Dat is de titel van een artikel over insecten in de kunst en de literatuur. Aanleiding is de heruitgave van het prachtige boek van Maria Sibylla Merian (1647-1717) over de insecten van Suriname. Driehonderd jaar na haar overlijden staat ook een groot internationaal symposium op het programma. Een tweede aanleiding voor het artikel is de tentoonstelling rond het werk van Johannes Goedaert (1617-1668), de fijnschilder en entomoloog die vierhonderd jaar geleden ter wereld kwam. In dit artikel zal de lezer Bomans nogmaals tegenkomen. Aquarel van een vlinder door Pieter Barbiers (Rijksmuseum Amsterdam). Siem Bakker, die eerder schreef over ‘het literaire tijdschrift’, zoomt nu in op de veelbewogen geschiedenis van het tijdschrift Podium (1944-1969). Zijn conclusie is dat Podium veel gezichten had: geëngageerd, rebels, ludiek, experimenteel... Een stoet aan grootheden voerde de redactie: C. Buddingh’ en Simon Vinkenoog, Mulisch, Kouwenaar en Polet, Hofland, Lammers en Vrijman, en Remco Campert.

Een greep uit dit nummer:

- Verachting, verwondering? Insecten in de kunst
- Wolkers en Bomans op een onbewoond eiland
- Ton Kok koopt boeken in Zuid-Afrika
- De lotgevallen van Podium(1944-1969)

Bestel

Boekenpost 147: Hans Matla en zijn bedreigde collectie

Boekenpost 148 cover

Een collectie die ontstaan is in vijftig jaar verzamelen en zich uitstrekt over zeshonderd meter boekenplank. De grootste wens van Hans Matla is dat zijn levenswerk niet teloor gaat, dat de collectie bijeen blijft op één, publiekelijk toegankelijke plaats. Lees het schrijversportret van Hermans en Focquenbroch, over de stille krachten die Wim Huijser ontwaart en het artikel over illustrator, graficus, schilder en tekenaar Frans Dille.

Een greep uit dit nummer:

-Het bureau & zo… van Michel de Vries
-Prentkunst met beelden van Venetië
-Provenance, een verdwijnend fenomeen?
-Poëzie in beeld, Vrouwkje Tuinman
-Kerstvertellingen uit een voorbije tijd

Bestel

Boekenpost 146: Wilhelm Busch beroemd door twee kwajongens

Boekenpost 148 cover

In het dit nummer vertelt Atte Jongstra van alles over zijn schrijverschap, de Boudewijn Büchprijs en de grenzeloze wetenschap patafysica, waarvoor hij zich inspant. 2016 is het vierhonderdste sterfjaar van William Shakespeare. Er is dus weer volop aandacht voor de grote Engelse dichter. Zo schrijven beroemde Britse en Amerikaanse schrijvers verhalen die zijn geïnspireerd op een van zijn stukken. Van Jeanette Winterson verscheen bijvoorbeeld A Winter Tale, in het Nederlands vertaald als Een gat in de tijd. Ook is een compilatie van vijf koningsdrama’s verschenen in een nieuwe vertaling van Rob Klinkenberg: Kings of War. Wim Huijser in op Shakespeare in Nederland. Daarbij vergeet hij niet iets te melden over de tentoonstelling van Nederlandse Shakespeare-vertalingen. In de rubriek ‘Berichten uit boekenland’ in dit nummer van Boekenpost staat iets over de facsimile-uitgave van De nieuwe rijschool, een mijlpaal in de ontwikkeling van de beweegbare boeken.

Een greep uit dit nummer:

-Hoe gaat het met… Herman Brusselmans
-Poëzie in beeld Nazim Hikmet
-Wilhelm Busch, de vader van Max en Moritz
-Romantische kunstopvattingen en modern schrijverschap, deel 2
-Sierinitialen, Vanity Fair van Thackeray

Bestel

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl