Angelique, heldin van de jaren zeventig

Super romantisch vond ik de Angélique-cyclus. Iedere week haastte ik me uit school vandaan naar de bibliotheek om de volgende delen te halen en verslond ze thuis op mijn kamertje, terwijl ik eigenlijk huiswerk moest maken. De belevenissen van het personage Angélique Sancé de Monteloup, een bloedmooie Franse avonturierster uit de 17de eeuw werden opgeschreven door Anne Golon, pseudoniem van Simone Changeux. Golon overleed een paar dagen geleden op 95-jarige leeftijd.

De reden dat de cyclus over het tumulteuze leven van Angélique het niveau van kasteelromans onsteeg, is te danken aan de research van Anne’s echtgenoot, Vsevolod Sergeïvich Goloubinoff oftewel Serge Golon. Serge legde een gefundeerde historische bodem onder alle avonduren. In detail zocht hij bijvoorbeeld uit hoe het leven aan het hof van Louis XIV was, waarna Anne haar verhaal rustig op kon bouwen.

Of ik de research destijds op waarde wist te schatten? Ik vrees van niet. Mijn aandacht ging meer naar de relatie die Angélique kreeg met Joffrey de Peyrac, haar latere echtgenoot. Naar hun smartelijke scheidingen als Angélique weer eens geschaakt was, moest vluchten of zelfs als blanke slavin verkocht werd.

Anne Golon wilde Angélique neerzetten als vrijheidsstrijdster. Over de films die in de jaren zestig gemaakt werden van vijf boeken was ze niet erg te spreken. De film die in 2014 uitkwam was volgens Golon beter.

Geschreven door Marieke op 18-07-2017.
 

stapelboeken

Dit is slechts een selectie van het actuele boekennieuws.
Nog meer boekennieuws lezen? Kijkt u dan op boekennieuws.nl.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl