Miep Diekmann overleden

Op 9 juli overleed Miep Diekmann, ze werd 92 jaar oud. Diekmann schreef en publiceerde al niet meer sinds 1990, toen de dokter dat wegens gezondheidsredenen beter achtte. De meisjesboeken die Diekmann in het begin van haar literaire carrière schreef, met titels als Annejet helpt een handje en De boot vertrekt zonder Claartje, kenden nog weinig diepgang.

 

Rond 1960 begon haar oeuvre zich uit te breiden met boeken die meer ‘lastige’ onderwerpen bevatten, zoals seksualiteit, politiek en discriminatie. Dit laatste onderwerp kwam naar voren in boeken die ze schreef over de Antillen, met haar eigen jeugdjaren op Curacao in het achterhoofd. Een voorbeeld hiervan is De dagen van Olim, waarin de verstandhouding tussen de Nederlanders en de bevolking van de kolonie aan de kaak werd gesteld.

Behalve kinderboekenschrijfster en romans schreef Diekmann ook diverse sprookjes, voorlichtingsboeken en boeken over de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Ze won diverse prijzen, waaronder de Kinderboekenprijs (later werd dit de Gouden Griffel), de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nederlandse Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en de Nienke van Hichtum-prijs.

stapelboeken

Dit is slechts een selectie van het actuele boekennieuws.
Nog meer boekennieuws lezen? Kijkt u dan op boekennieuws.nl.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl