Decennia lag het manuscript te verstoffen in een archief bij het Letterkundig Museum. Tim Mc Nab zoekt kopij, van Marten Toonder dateert van 1937 en is dus al tachtig jaar oud. Op 10 juni werd het eerste exemplaar officieel overhandigd aan kleinzoon Irwin M. Toonder, bij Boekhandel Van Rossum in Amsterdam.

Het verhaal gaat over de reis van een schip, de S.S. Wega die onder leiding van kapitein Sixma van Rotterdam naar Zuid-Amerika vaart, met aan boord onder meer journalist Tim Mc Nab en een effectenmakelaar uit Hamburg, Otto Braun, die tijdens de reis dood wordt aangetroffen in zijn hut.

Irwin Toonder weet dat zijn grootvader in 1931 zelf een bootreis maakte naar Zuid-Amerika. Marten voer mee op het schip van zijn vader, die hij volgens kleinzoon Irwin als inspiratiebron voor kapitein Sixma gebruikte. Door Mc Nab wordt de kapitein afwisselend ‘cappy’ en ‘oude walrus’ genoemd, een afspiegeling van zeekapitein Marten Toonder senior, aldus Irwin Toonder.

De reis die de toen 19-jarige Toonder maakte, kan weleens bepalend zijn geweest voor zijn latere carrière. In Buenos Aires was hij zo onder de indruk van het werk van de latere Disneymedewerker Dante Quinterno, dat hij besloot tekenaar te worden en bij terugkomst in deze functie ging werken bij de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij.