Boekennieuws

‘Nieuw’ misdaadboek Marten Toonder verschenen

 Decennia lag het manuscript te verstoffen in een archief bij het Letterkundig Museum. Tim Mc Nab zoekt kopij, van Marten Toonder dateert van 1937 en is dus al tachtig jaar oud. Op 10 juni werd het eerste exemplaar officieel overhandigd aan kleinzoon Irwin M. Toonder, bij Boekhandel Van Rossum in Amsterdam.

Het verhaal gaat over de reis van een schip, de S.S. Wega die onder leiding van kapitein Sixma van Rotterdam naar Zuid-Amerika vaart, met aan boord onder meer journalist Tim Mc Nab en een effectenmakelaar uit Hamburg, Otto Braun, die tijdens de reis dood wordt aangetroffen in zijn hut.

Frank Westerman tweemaal in de prijzen

Spekkoper was Frank Westerman zondag 11 juni. Voor zijn boek Een woord een woord won hij op één dag twee prijzen. ‘s Middags mocht hij bij Hortus in Amsterdam de VPRO Bob den Uyl prijs in ontvangst nemen, uit handen van juryvoorzitter en VPRO directeur Lennart van der Meulen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar.

 

Voorzitter 25e Libris Literatuur Prijs gekozen

 Abdelkader Benali, die in 1997 al voor deze prijs genomineerd werd met zijn debuutroman Bruiloft aan zee, mag volgend jaar op 7 mei bekendmaken welke roman Alfred Birney’s De tolk van Java opvolgt, het bekroonde boek van dit jaar. Overigens won Benali de Libris Literatuur Prijs in 2003 voor De langverwachte.

Juan Goytisolo (86) overleden

 Juan Goytisolo in Instituto Cervantes Berlin

In een land waar een dictatuur heerst, diende je volgens Goytisolo als romanschrijver de taak op je te nemen die de journalistiek vanwege de censuur niet naar behoren kon vervullen. De literatuur moest de werkelijkheid laten zien, en dan vooral de onderkant, waar armoede en onderdrukking het voor het zeggen hadden. Zelf was hij ondertussen van Spanje, waar hij in 1931 als Catalaan in Barcelona ter wereld kwam, in zelfgekozen ballingschap verhuisd naar Parijs.

Het beste poëziedebuut is van Vicky Francken

Franken sleept de C.Buddingh’-Prijs is de wacht met haar bundel Röntgenfotomodel, het beste poëziedebuut van het afgelopen jaar volgens de jury, die over Francken schreef:

“Een dichter met een grote taalgevoeligheid die het experiment niet schuwt. Een dichter ook die zich op uiterst muzikale en vaak ook lichtvoetige manier uiterst kwetsbaar toont.

stapelboeken

Dit is slechts een selectie van het actuele boekennieuws.
Nog meer boekennieuws lezen? Kijkt u dan op boekennieuws.nl.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl